Τι είναι το UX Design και γιατί είναι σημαντικό για τις ιστοσελίδες

Η κατασκευή των σύγχρονων ιστοσελίδων στηρίζεται στο UX Design, δηλαδή στην εμπειρία του χρήστη, που τίθεται πλέον σε προτεραιότητα. Για να μπορέσει μια ιστοσελίδα να είναι ελκυστική και να προσελκύσει το ενδιαφέρον των χρηστών πρέπει πρωτίστως να είναι εύχρηστη και να δίνει τη δυνατότητα στους επισκέπτες να πλοηγηθούν εντοπίζοντας άμεσα τις πληροφορίες που αναζητούν. Οι επισκέπτες πρέπει να διατηρούν μια θετική εμπειρία πλοήγησης για όσο διάστημα παραμένουν στον ιστότοπο, καθώς έτσι αυξάνονται οι πιθανότητες να τον επισκεφθούν ξανά και φυσικά να μετατραπούν σε πιστούς και αφοσιωμένους πελάτες. Μια ιστοσελίδα η οποία δεν κατασκευάζεται θέτοντας ως προτεραιότητα τους χρήστες, το πιο πιθανό – αν όχι βέβαιο – είναι πως δεν θα καταφέρει και να προσελκύσει μόνιμους και σταθερούς επισκέπτες.

Τι είναι το UX Design; 

 

 

Το User Experience Design είναι η κατασκευή ενός περιβάλλοντος με γνώμονα την συνολική εμπειρία που αποκομίζει ο επισκέπτης του website. Στόχος είναι η αποτελεσματική, αξιόπιστη και εύχρηστη πλοήγηση, ώστε ο επισκέπτης ενός ιστοτόπου να είναι σε θέση να βρίσκει αυτό που ψάχνει και να αντιλαμβάνεται το περιεχόμενο μιας ιστοσελίδας άμεσα. Το UX Design μπορεί να επιστρατευτεί τόσο σε υφιστάμενες ιστοσελίδες όσο φυσικά και σε νέες, που κατασκευάζονται από το μηδέν.

Γιατί είναι σημαντικό 

 

 

Εφαρμόζοντας τις βασικές αρχές του UX Design ένας ιστότοπος γίνεται αυτομάτως πιο φιλικός προς τον χρήστη. Με τον τρόπο αυτόν γίνεται και πιο ελκυστικός. Ένα eshop για παράδειγμα το οποίο δίνει μεγάλη βαρύτητα στην εμπειρία που αποκομίζουν οι χρήστες κατά την παρουσία τους στο ηλεκτρονικό κατάστημα, αυξάνει τις πιθανότητες οι επισκέπτες να προβούν σε αγορές και κατ’ επέκταση το ίδιο να αυξήσει τα έσοδά του.

Βασικές αρχές του UX Design 

 

 

#1 – Εύχρηστο website 

Το website θα πρέπει να είναι εύχρηστο. Να διαθέτει ένα κεντρικό μενού που να κατευθύνει τους χρήστες και παράλληλα να επιτρέπει σε έναν επισκέπτη να εντοπίζει αυτό που ψάχνει γρήγορα και εύκολα. Αν ο χρήστης δυσκολευτεί στην πλοήγηση και συναντήσει εμπόδια, τότε το πιο πιθανό είναι πως θα εγκαταλείψει την ιστοσελίδα και θα επισκεφθεί άμεσα κάποια παρόμοια.

#2 – Ιεραρχία των πληροφοριών 

Οι πληροφορίες που υπάρχουν μέσα στον ιστότοπο θα πρέπει να ακολουθούν μια ιεραρχία, η οποία επίσης θα εξυπηρετεί την εύκολη πλοήγηση. Για παράδειγμα να υπάρχουν επικεφαλίδες με τις κατηγορίες ή οι πιο σημαντικές πληροφορίες να παρουσιάζονται με έντονη γραφή για να ξεχωρίζουν.

#3 – Προτεραιότητα στον χρήστη 

Στο UX Design ο χρήστης βρίσκεται πάντα σε προτεραιότητα. Αυτός είναι ο λόγος που οι ιστοσελίδες που το εφαρμόζουν επιζητούν πάντα την αξιολόγηση των επισκεπτών τους, ώστε να λαμβάνουν ένα feedback και να προβαίνουν σε αλλαγές και διορθώσεις. Αν για παράδειγμα οι περισσότεροι επισκέπτες ενός eshop εγκαταλείπουν στη μέση μια αγορά, χωρίς να την ολοκληρώσουν, τότε ενδεχομένως μια «αναβάθμιση» του UX Design, να έδινε λύση και περισσότερα κίνητρα στους επισκέπτες για να ολοκληρώσουν τις αγορές τους.

#4 – Απλότητα 

Αν και το UX Design σαν προσέγγιση είναι ιδιαίτερα περίπλοκη και συμπεριλαμβάνει μια σειρά από ενέργειες και προεργασίες, στην πράξη το αποτέλεσμα που προσφέρει χαρακτηρίζεται από μια μεγάλη απλότητα. Στόχος άλλωστε του User Experience Design είναι να κάνει την παραμονή των χρηστών σε μια ιστοσελίδα όσο πιο εύκολη και απλή γίνεται. Αντίθετα μια ιστοσελίδα «φορτωμένη», αυτό που πετυχαίνει στην πράξη δεν είναι να εντυπωσιάσει τον επισκέπτη και να τον κερδίσει, αλλά να τον μπερδέψει και να του προκαλέσει σύγχυση.

Είσαι έτοιμος για το επόμενο Βήμα;
Βρίσκεσαι ένα click μακριά!

Ενημέρωσέ μας για τις ανάγκες σου
& θα ετοιμάσουμε ένα εξατομικευμένο
πλάνο για την επιχείρησή σου.

×